חפשו מטפל/ת:

סוגי רקמות בגוף האדם – בהמשך למבנה התא בגוף האדם – שיעור 3

סוגי רקמות בגוף האדם - בהמשך למבנה התא בגוף האדם - שיעור 3בתוך גרעין התא יש DNA שרשראות ארוכות של אלפי ומליוני מולקולות שמסודרות בצורת סוכרים, פורינים ופרמידינים אדנימים קיטוסיניים, טיאמינים. כרומוזום – נקרא שרשרת ה-DNA  

מספר סוגי רקמות מאוד נפוצות:

  1. הפיטל – hepitel חיפוי חיצוני – נראית כמו ריצוף. תא עם גרעין, יוצרים רצף מסוים שסוגר ויוצר חיפוי. כמו לדוגמא העור. בנוי מתאים שטוחים שסוגרים את השטח, יוצר רקמה שיוצר ומחפה. חיפוי חיצוני. חיפוי פנימי – אמדוטל hemdotel. חלל הפה פנימי – בנוי מתאים שיוצרים מאין רצפת שטח, חיפוי פנימי. התאים שטוחים וחופפים אחד לשני, סוגרים ויוצרים שטח.
  2. שריר – סוג אחר של רקמה muscle vibers – היכולת שלו להתכווץ, זה מה שמייחד אותו – מגודל גדול הוא יכול להפוך ליותר קטן. היכולת הקונטרקטילית – כיווץ.
  3. רקמת עצב – מערכת העצבים – אנטומיה ב' – בנויה מתאים שנקראים נוירונים – תא וגרעין ויש לו שלוחות אל הסביבה, הוא נטוע ויש לו קשרים עם הסביבה שדרכם הוא מקבל אינפורמציה. כמו קרני שמש – נקראים דנטריטים. דרכם, מגיע אינפורמציה אל הגרעין. מערכת העצבים בנויה ממליוני מליונים של נוירונים. נוירון. התא מעבד את האינפורמציה, ואם הוא מחליט להעביר אותה, הוא מעביר אותה דרך תעלה או צינור שנקרא אקסון. האקסון יכול להיות מאוד ארוך. התפקיד של הנוירון הוא ליצור תקשורת. מטרת הרקמה הזו היא להעביר אינפורמציה. מגיעה דרך דנטריטים אל גוף התא הנוירוני. התא מעבד אותה ומחליט להעביר או לא, אם מחליט להעביר – מעביר דרך האקסון לתחנה הבאה, לנוירון הבא, דרך הדנטריט שלו – דנטריט הנוירון.
  4. רקמת חיבור – connective tissue – המון סוגים של רקמות תחת הקטגוריה הזו של רקמת חיבור: שומן, עצם, סחוס, גידים, רצועות, קפסולות, קאשיו.
 

מבנה המפרק:

Joint חיבור או מפרק בין 2 עצמות. 2 עצמות יוצרות מפרק – joint או ארטיקוליישן. החלק המכוסה נקרא סחוס – קארטילצ' cartillege. יש כל מיני סוגים של סחוסים:
  1. היאליני קארטילצ' – זכוכיתי – חלק כמו זכוכית ובוהק.
יש מפרקים בגוף שהם סגורים ואין בהם שום תנועה. לדוגמא עצמות הגולגולת, יש בהן חיבור. תינוק נולד – הן לא מחוברות, הן מנותקות אחת מהשניה וכשהוא גדל מחוץ לגוף, הן מתחברות לעולם וסגורות. הם נקראים תפרים – suchers סוצ'רס. רופאים פדיאטריים בודקים את הראש של התינוק לראות שהם נסגרים. הם פתוחים כדי שהולד יכול לעבור בתעלות לצאת מהנרתיק. ואז העצמות הללו נסגרות. בעגן גם, סאקרום איליום אישיום – 3 עצמות מחוברות, העגן חגורה שמתחברת אל הסאקרום. הסאקרום מתחבר לאיליום. והמפרק נקרא סאקרום איליום ג'וינט מימין ומשמאל. סאקרום הוא ייחוי של כמה חוליות.  

סוג 2 של מפרקים – הם מפרקים חצי פעילים:

Symphysis pubis – רק לקראת לידה בהריון, מתנתק קצת ומחבר שוב. מפרקים חצי פעילים.   ויש סוגי מפרקים מאוד פעילים: מפרקים סינוביאליים. מפגש בין 2 עצמות או יותר. מינימום 2 עצמות. יש מפרקים שיש בהם יותר. הקצה של כל עצם, החלק המתמפרק מחוסה בסחוס היאליני.   את כל המפרק סוגרת רקמה פיברוקית, המפרק הוא סגור. היא נקראת קופסית המפרק , קאפסולה והיא סוגרת את המפרק. המפרק הוא סגור. סגור ברקמה פיברוטים – פייברס (סיבים), שמפרידים בין עצם 1 לעצם 2 ויוצרים חלל סגור. החלל לא ריק, אלא יש בו נוזל, והנוזל נקרא נוזל סינוביאלי. הנוזל משמש לעשות סיכה, סיכוך – חלקות. סינוביאלית פלויד sinovialid fluid   בחלק הפנימי של הקאפסולה יש לי סינוביאל tissue או סינוביאל וונבייל. היא מייצבת את הנוזל הסינוביאלי ושופכת אותו על המפרק כל הזמן. רקמת הסינוביאה, רגישה לטראומה – מכה נותנת ייצור מוגבר של סינוביאה. הטראומה מעוררת אותה לייצור יתר של נוזלים. מכה ממלאת אותה בסינוביאה. בשביל לקבע – לא להזיז את המפרק.   אובר ג'וינט – תחבושת חיצונית.   רקמת העצם היא רקמה מאוד חיה, זורם בה דם – כשעצם נשברת זורם בה דם. יש בה תעלות דם. אך סחוס, אין בו דם. סחוס הוא רקמה שלא זורמים בה כלי דם. וזה אומר שהיא גם לא מתחדשת. עצם כשנשברת, יכולה להתחדש. סחוס לא. ולכן הסחוס ניזון מהנוזל הסניטיאלי.   ויש במפרק בתוך הקאפסולה יש רצועות (ליגמנט). או על הקופסית או בתוך הקופסית – מחזקים אותה. לכל רצועה יש שם. המבנה הבא במפרק הוא השריר  

רקמת השריר

מחובר מעצם 1 לעצם שנייה, באמצעות גידים- טנדום tendom.   מפרק בתנועה – elbow flexion – שריר יעשה את הפעולה הזו. Elbow extension  – שריר אחר יעשה את הפעולה הזו.   שריר מתקצר רק בכיוון הצירים שלו.   בורסה – כיס אנטומי שיש בו נוזל ותפקידו הוא לרפד. כיס מרפד. יש לכל בורסה שם, יש בורסות שממוקמות במקומות אחר בגוף. כל מפרק יש את הבורסות שלו במיקומים מיוחדים שלו. הנוזל הסינוביאלי הוא כמו בולם זעזועים. בפנימי, יש רקמת סינוביאה שמייצרת את הסינוביאה, היא רגישה לטראומה. מפרקי חיבור: עצם, גידים, רצועות, סינוביאה, קפסולות.

רקמת השריר:

  1. ישנם בגוף האדם 3 סוגים של שרירים – שרירי שלד – מחוברים לשלד – סקלטון מאסלס skeleton muscles. שריר הוא אדום. שרירים מסורטטים straighted muscles. הכיווץ שריר הינו רק בכיוון הסיב של השריר. שרירים רצוניים, אם אני רוצה אני מכופף ואם אני רוצה, אני לא מכופף.
  2. שריר חלק – סמוב מאסל smoove muscle. שריר שנראה אחרת ואינו מצוי על השלד, אלא מצוי בכל המערכות הפנימיות, בקרביים – בכל החלקים הפנימיים. Viseralim. שרירים ויסראליים – חלק מכל הצנרת הפנימית. בנויים בצורה אחרת, הם עגולים. כשהוא מכווץ הוא סוגר, כשהוא רפוי הוא נפתח.
יש צינור, ובפנים הפיטרי – hepiter.  משהו כזה. כל הצינורות בגוף, יש את האלמנט הזה של השרירים החלקים שיוצרים גל ומניעים את מה שבפנים קדימה, לתנועה של הסגירה והפתיחה קוראים – פריסטלטיקה peristaltika. כל צינור שעובר לי בגוף, התנועה היא גלית. כמו מזון במערכת העיכול, מתקדם פריסטלטיקה עד שהוא יוצא. מערכת העיכול, כלי דם, הדם, שתן, זרע, הכול פריסטלטיקה. מה עושה את הפריסטלטיקה – שרירים חלקים שרירים ויסראליים. הם שרירים לא רצוניים.
  1. שריר הלב – שריר מסורטט אך לא רצוני – יש לו קומבינציה מסוימת. מתכווץ והוא מכתיב לעצמו את הקצב. הלב מתחיל והפריסטלטיקה ממשיכה – צינורות הדם.
  לכל שריר שלדי – יש שם. ולכל שריר יש לו התחלה ויש לו סוף, הוא לא עגול. מתחיל מטנדום אחד ונאחז בטנדום השני. וכל אחד עושה פעולה מסוימת.  

A I O

Origen – אוריג'ן – איפה הוא מתחיל – תחל. Insertion הוא איפה הנתפס – איפה הוא נאחז בצד השני – אחז. A – action מה היא התנועה שהוא עושה.   שם השריר נגזר מהצורה שלו, או מהמבנה שלו או מהמיקום שלו או ממשהו שהוא מזכיר. הוא דומה למשהו.   שכבה שטחית, קרובה לשטח – קוראים לה סופר פישיאלית super fishial. שכבה עמוקה – דיפ deep.  

טראפזיוס – שריר הטרפז .

Origen – בסיס הגולגולת, חוליות סרביקליות c1-7, חוליות אוריקאליות. T8-12 ה inserstion שלו – ספיין אוף סקאפולה , הקצה של הסקאפולה – אקרומיום אוף סקאפולה, שליש לטראלי של הקלאביקולה. שריר ענק.

יש לו כיווני שרירים שונים – מחולק ל- 3 שרירים.

  • החלק העליון מהגולגולת לסקאפולה. Upper fiber of trapezius – עושות תנועת elevation – בסקאפולה (העלאת הכתפיים). היחיד שעושה elevation זה הסקאפולה. ברור שזה של הסקאפולה.
  • מידל פייבר אוף טראפזוס – middle fiber of trapesus – retraction אוף סקאפולה – ריטרקשן זה רק של סקאפולה – חייב להגיד. קירוב השכמות.
  • לוואר פייבר אוף טראפזיוס – lower fiber of trapesus – עושים בעיקר depression – הורדת הכתפיים.
יש את אותו השריר בצד ימין ובצד שמאל. כל אחד עושה פעולה אחרת.   בדר"כ מה שיותר פרוקסימאלי הוא האוריג'ן, ומה שיותר דיסטאלי הוא האינסרשן.  

טבלת שרירים עם כל ה AIO שלהם

התחלה סוף ופעולה. לטיסימוס דורסי – השריר שמתחת לטראפזיוס., הכנף. Origen – איליום סאקרום. חוליות מותן l1-5 וחוליות אורקאליות תחתונות t6-12 מי שמחסה אותו הוא הטראפזוס, בנקודה העליונה ליד החוליות – הם חופפים בכמה חוליות. Insertion – החלק הקדמי האינטריורי הסופריורי של היומרוס – העצם של היד. Humerus. עושה תנועת אקסטנשן להורדה shoulder extension + shoulder aduction. נאחס מלפנים ולכן יש רק אינטרנל רוטיישן internal rotation. Internal rotator of shoulder – מאוד משמעותי. אותה תנועה מבוצעת עם כמה קבוצות שרירים. Actions – 3 תנועות – shoulder extension + adduction + internal rotation.   שכבה מתחת לטראפזיוס – deep layer – Romboids –  minor major. יש 2 Romboids. קטן וגדול. משפיע רק על הסקאפולה. שריר מניע רק מה שהוא עובר מעליו (מחובר origen insertion). Origen  c7 עד t5 – שניהם ביחד. Insertion –  – Medial boarder of scapula. Action – retraction of scapula. הוא עוזר ב upload download rotation יש לו גם אלמנט סיבובי של הסקאפולה.   180 מעלות shoulder adduction & abduction 2 שליש תנועה מהעצם של היד humerous. מהגלנום יומראן ג'וינט. 1 שליש מהסקאפולה.  

שריר DELTOID  – דלטויד –

Origen – ספיין אוף סקאפולה, אקרומיון אוף סקאפולה, שליש לטראלי של הקלביקולה. Insertion – בשליש החיצוני של היומרוס humerous. מחולק ל-3 חלקים: אנטריור פייברס אוף דלטויד – shoulder flexion מידל פייברס אוף דלטויד – shoulder abduction ופוסטיור פייברס אוף דלטויד – shoulder extension   http://www1.amalnet.k12.il/emekharod/profession/Lists/List2/Attachments/5/%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%AA%20%D7%94%D7%A9%D7%A8%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D.pdf   horizontal flexion (Anterior fibers) || horizontal extension (Posterior Fibers) – עוד תנועה של הדלטויד משפחת ה rotator cuff Muscles: שריר supra spinatus – Origen – supra spinus fossa. שקע מעל הספיין. יוצא מעל הספיין אוף סקאפולה, יש שקע מעליו, והאוריג'ין שלו הוא מה supra spinus fossa . Insertion – הולך מהכתף והולך מתחת לגשר של הקרומיום קלאביקולה ונאחז ביומרס – greater tuberosity שב head of humerous. החלל מתחת לאקרומיום. המפרק הוא סגור. שום דבר לא מתחבר ל head of humerous. מגיע ל greater tuberosity.   הפעולה: Shoulder abduction Middle fibes deltoid Supra spinatus fossa    

שריר Infra spinatus –

מתחיל מה -ספיין פוסה סקאפולה Origen – infra spinus fossa הפוסה שמתחת לספיין. Insertion – והוא הולך לחלק האחורי הפוסטריורי סופריורי של היומרוס. Action – external rotation.  

שריר טרזמיינור teres minor –

Origen – יוצא מהחלק האמצעי של ה lateral boarder of scapula- – infra spinatus צמוד לאינפרה ספינטוס. Insention – הוא הולך לחלק האחורי הפוסטריורי סופריורי של היומרוס. Action – external rotation.  

שריר Sub Skapularis – סאב סקאפולאריס –

Origen – אנטריור פוסה אוף סקאופלה. Insertion – הוא הולך לחלק הקדמי של ה- פרוקסימאלי אינטריורי של היומרוס. Action – Interntal rotation of shoulder.   היומרוס יכול לעלות ולרדת – וזה נקרא החלקה. מביא את הד אוף יומרוס לאקרומיום.   משפחת הרוטייטור קאף – לקבע את ראש היומרוס אל תוך הגלנויד כדי לעשות אלמנט של רוטציה. אחרת הראש של היומרוס יגיע אל תוך האקרומיום. לכן כל ארבעת הגידים האלו עוטפים את היומרוס מכל הכיוונים. גיד הוא הקצה של השריר. החיבור שלו מכל צד הוא גיד – חיבור לעצם.  

מערכת הלב וכלי הדם

משאבה שנמצאת באמצע הגוף בבית החזה והיא מערכת של צינורות שיוצאים מהלב ולכל מקום בגוף, ומגיעים בחזרה אל הלב. כל כלי הדם שיוצאים מהלב אל הפריפריה, עורקים – Arteris. ורידים – veins עורקים אדום ורידים כחול   מניאסטרינום – עצם הבריח. לב בצד ימין – ציטוס אינוורסוס.   מה שיוצא מהלב עורקים מה שחוזר ללב ורידים   שמאל ימין של ג'וני. אטריום – RA &LA ונטריקל – RV&LV  

הלב הוא באמצע המערכת

הדם מגיע ללב ל RA. יש בו 2 פתחים – וורידים. 1 – תחתון אינטריור VEIN – SVC 2 – עליון סופריור VEIN – IVC   2 פתחים של 2 ורידים גדולים מגיעים לאטריום הימני וריד נבוב עליון וריד נבוב תחתון. Superior vena cava + interior vena cava התחתון מביא מחלק הגוף התחתון – הרגליים וכו'. ואילו וריד מחלק הגוף העליון מביא מהידיים והראש. כל הדם הזה שמגיע בחזרה – אין בו חמצן אלא פחמן דו חמצני. הדם מגיע לRA  וממלא אותו וברגע שהוא מלא, הוא מתכווץ ואז הדם עובר דרך וולב VALV – מסתם, נקרא THREE COUSPID VALV – נקרא על זה שהוא נראה כמו 3 סניפים, כמו צמצם של מצלמה. והדם עובר ל-RV ועכשיו הדם נמצא ב-RV עם פחמן דו חמצני. הדם זרם מהחדר הימני RV – דרך כלי דם שהולך ל-2 הריאות. דרך הפולמונארי ארטרי pulmonary artery בריאות, הדם מתפצל בתוך הריאה, בתוך הריאה מגיע חמצן ושם עובר תהליך של שחלוף של גזים והדם חוזר בחזרה מהריאות ל-LA דרך 4 פתחים: וברגע ש ה-RV מלא יש שם שסתום MITRAL VALV שיש בו 2 סניפים והדם עובר ל LV. והדם שנמצא בLV עובר לאבי העורקים אאורטה שמגיע לרגליים ולחלקים התחתונים וכו'. וריד הריאות מלא חמצן ועורק הריאה ריק מחמצן – לעומת כל שאר עורקים והוורידים. בגלל שהוא מעביר את הדם מהRV לריאות ומהריאות לLV.  

כל הצנרת בגוף בנויה מ-3 שכבות:

שכבה פנימית – אפיטל – כמו ריצוף, שכבת חיפוי. שכבה פריסטלטיקה – שריר חלק ויסראלי. שכבה שלישית חיצונית – רקמת חיבור. שקושרת אותו לאנשהו.

סרטון על סוגי רקמות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
סוגי רקמות בגוף האדם - בהמשך למבנה התא בגוף האדם - שיעור 3