חפשו מטפל/ת:

מבנה התא ואנטומית הגוף – שיעור 2

מבנה התא ואנטומית הגוף - שיעור 2אפנדיקולרי – גפיים דיקסטאלי – גולגולת חזה בטן גב חגורת הכתף עמוד שדרה והעגן – חגורת העגן

שיעור 2 – מבנה התא ואנטומית הגוף

7 חוליות – סרביקאלי C אטלס – 1 אקסס – 2 12 T – טוראקלי 5 L – לומבארי – האזור המוטני הסאקרום – 5 4-6 – קוקסיס חוליות סטרנום – עצם החזה – 10 צלעות ראשונות מתחברות 2 צלעות צפות  

Rip Cage – חלל מדיאסטינום

  אינטריורי סופריורי – הקלאביקולה – עצם הבריח יוצרת מפרק באזור המדיאלי סטרנום קלאביקולר ג'וינט היא חלק מחגורת הכסף בחלק האחורי עצם סקאפולה שמונחת על הצלעות עצם משולשת – אפר מדיאל ליטראל אוף סקאופלה ספיין אוף סקאפולה הקצה של הספיין נקרא האקרומניום האקרומניום יוצר מפרק עם הקרביקולה שנקרא – אקרומניום קלאביקולה ג'וינט   אינטריור אנגל אוף סקאפולה – חלק התחתון עם הזוית .  

פוסה שקע

גלנויד פוסה – החיבור של הסקאפולה ליד (שקע שנכנס העצם של היד)   קוראקואיד קרוסס – הקצה של הסקאפולה לאחר הגלנויד פוסה בצד האינטריורי של הגוף   יומרוס – העצם של היד הד אוף יומרוס 2 גבשושיות למעלה סופריור – גרייטר טוברוסטי לסר טוברוסי   פרוקסימאלית ליומרוס –   גלנויד ליומראל ג'וינט   דיסטאלית יותר ליומרוס מדייל קונדיילס ולטראל קונדייל   רדיוס ואונם – רדיוס קטן ואונם גדולה בחלק הפרוקסימאלי יותר וככל שהולכים דיסטאלית יותר WRIST JOINT   עצמות ה-CARPAL META CARPAL   2 FANAL פרוקסימאל ודיסטאל FANAL   PELVIS אגן – ilium SYPHYSIS PUBIS Ilium מתחבר לסאקרום במפרק שנקרא Sacrum ilium joint   פוסה גדולה אצטבולום – שקע גדול שמתחבר לפמור FEMOR עצם הרגל שליש איליום שליש אישיום שליש פיוביס   HEAD NECK OF FEMOR 2 גבשושיות ברגל Trochanter Lesser trochanter דיסטאלי של הפמור יש 2 חלקים שנקרים קונדיילז. HEEP JOIN – מפרק הירך לאחר מכן ובחלק הדיסטאלי האינטריורי יש KNEE JOINT HIPPER FIBIA אחרי זה פיבולה FIBULA CALCANEUS עצם לכודה – טאלוס ואז עצמות קטנות שנקראות עצמות הטארסוס מטה טארסוס ופאלאס כמו ביד   PATELA – ברך בתוך הארבע ראשי.   תנועות: Lateral bending to the left or the to right Flexion extension בטבלה באנטומיה ב' תנועות   פרוניישן סיבוב היד לבפנים סופרניישן סיבוב היד לבחוץ   A position הצמדה וקירוב האצבעות אחת לשניה   קרוב היד לפה סופיניישן הרחקת היד מהפה פרוניישן   HEEP JOINT סיכול הרגל HIPPER ADUCTION HIPER EXTENSION לאחורה לאחר התנועה האנטומית הרגילה. עמידה.   ברך זה רק פלקשן אקסטנשן   אינברשן הבטת כפות הרגליים אחת לשנייה איברשן הוצאת כפות הרגליים אחת מהשניה   פלקשן אקסטנשן אבדקשן אדקשן… אבצעות כפות הרגליית   רמות ארגון בגוף החי חלוקה לפי שבע רמות:
  1. הרמה הכימית: נקודת התחה – מוצק > נוזל. נקודת הידוי – נוזל > גז. לקרר גז > נוזל. לקרר נוזל > מוצק.
כל חומר יש לו נקודת התחה שונה: דוגמא: זהב 1602 מעלות מוצק > לנוזל. התחה 2100 מעלות נוזל לגז – זהב   מה משותף לכל הרכיבים בעולם – אטומים. החלק הקטן ביותר של החומר, ששומר את תכונות החומר. ת.ז של החומר – קובע את נק' ההתחה וההקפאה שלו. כל חומר שונה.   אטום בנוי מ-2 חלקים: גרעין ומעטפות/מעטפת.   האטום מחיל כמה חלקיקים. בגרעין יש כמה חלקיקים עם מטען חיובי. רחוק מהגרעין, בתוך מעטפת האטום, מסביב נמצאים – אלקטרונים.   בדר"כ כמות האלקטרונים שווה לכמות הפרוטונים. בכל חומר בטבע, יש שם שונה לאטום. נותנים לו אות – טבלת האלמנטים. למעלה יש מספר שמלמד על איך האטום בנוי האטומאלי – 1 יש פרוטון ואלקטרון 1.   האלקטרון יוצר את המסלול שהוא המעטפת.   ניוטרונים מאזנים את הגרעין – בתוך הגרעין. והוא משכין שלום ביניהם. הוא מנטרל מטען חשמלי.   ניוטרון אחד לכל פרוטון בגרעין. כל 2 אלקטרונים, מ-3 ומעלה, יש עוד מעטפה המינימום לחומר הוא מעטפה אחת בכל מעטפה ראשונה יש רק 2 אלקטרונים בכל מעטפה שנייה יש עד 8 אלקטרונים   אז יש לחמצן OXYGEN 8 2 מעטפות – 1 2 אלקטרונים 2 6 אלקטרונים   הטבלה המחזורית של מנדלייב https://www.ptable.com/?lang=he   לסגולים כולם יש משהו משותף, בטבע מופיעים כגזים ואף פעם לא מחוברים לחומר אחר – הגזים האצילים. לא מתחברים לשום חומר אחר חומר טהור – אלמנט – רק חומר 1 כל החומרים האלו המעטפה החיצונית שלהם עם חומר מלא. המעטפות החיצוניות מלאות עם 8 אלקטרונים.   אלקטרון כאן ושם באותו זמן, מהירות האור. חומרים נוטים לעשות קומבינציות. לחמצן, מתחבר 2 מימנים שיוצרים אטום אציל – מושלם לכאורה.   *** מ-2 אטומים ומעלה זה נקרא מולקולה. *** מולקולה – H2O H2 2 מימנים O – חמצן   נתרן כלורי, זה מלח בישול וזה חומר מאוד יציב נתרן מתחבר לכלור. שהדינמיקה יוצרת מעטפות שלמות: לפי כמות המעטפות עד למקסימום.   הירוקים יש להם 2 עודפים או 2 כאלו שכל אחד חסר לו 1 1-6 מעטפות באלמנטים: 2 8 18 32 50 72 K L M N O P   יש תנועתיות, כי מימנים אוהבים להתחבר לחומר מושלם יותר. 2 אטומים של מימן ו-1 של חמצן, יוצרים מולקולה מאוד חזקה. עד שיהיה משהו יותר טוב, ואז הם יקפצו לשם.   אלקטרוליזה – מפרקת את המים לחמצן או למימן תותח אלקטרונים. מעבירים חשמל.   כל העולם מורכב בבסיס משותף אחד: האטומים בנויים מחלקיקים, מטען חיובי נייטרל ושלילי ניוטרון – נייטרלי בתוך הגרעין עם הפרוטון החיובי, מאזן אותו אלקטרון במעטפת מחוץ לגרעין. כל יסוד טהור הוא חומר שכל המעטפות שלו מלאות. לכל חומר יש את המספר האטומאלי שלו\ והוא שומר על תכונות החומר. 2 אטומים יוצרים מולקולה.   C פחמן CARDIO 6 פרוטונים וניוטרונים 6 אלקטרונים ב-2 מעטפות.   כל אטום מתחבר ל-4 גשרים שיוצרים מבנה כזה שהוא הכי חזק בטבע. 4 מימנים מתחברים עם 4 מימנים, במבנה מיוחד זה יהלום. פחמן יכול להתחבר עם עצמו. הפחמן הוא מאוד פעיל.   הפחמן מייצר כל כך הרבה תרכובות. עולם שלם שנקרא בכימיה, כימיה של תרכובות הפחמן – כימיה אורגנית. הוא יסוד מאוד משמעותי בבריאה. בעולם החי שאליו אנו נכנסים עכשיו.   יש 3 יסודות שמאוד בולטים בעולם הביולוגיה:
  1. פחמן
  2. חמצן
  3. מימן
  רמת מרכיבי התא: התא האאוקריוטי: ממרנה זה כרום התא. בררנית, תוחמת את גבולות התא ומאפשרת מעבר חומרים פנימה והחוצה. בתוכו יש את הציטופלזמה, החומר הנוזלי הכחול בתוך התא. גרעין התא – ממרנה גרעינית – מאפשרת כניסה ויציאה של חומרים וגזים הממרנה תוחמת את גבולות התא והיא מאפשרת כניסה של חומרים במרכז התא, נמצא הגרעין והוא מורכב מממרנה ובתוך הגרעין נמצא הDNA , שהוא תכנות כל התכונות של התא. רטיכולום ציטופלזמה – נראה כמו תולעת חומה ליד הגרעין כמו וילונות נקודות צהובות קטנות – איברון קטן שנקרא ריבוזום ריבוזומים.יושבים על הרטיכולום או על הציטופלזמה. התפקיד של הריבוזום הוא תפקיד מאוד ספציפי ומיוחד, הוא מייצר חלבון – בית החרושת לחלבון. כל חלבון שהתא צריך, הוא בונה אותו לעצמו. הריבוזום בונה את החלבון.   3 אבות מזון:
  1. חלבון C O H + N. N –חנקן.
  2. פחמימה – O.H בנוי מפחמן מימן חמצן ממבנים שונים
  3. שומר – C H O אותו דבר ממבנים שונים
רב סוכר או דו סוכר נקרא פחמימה בתהליך העיכול, מתפרק לחד סוכר – גלוקוז יחידת הבסיס. כל פחמימה מורכבת משרשראות של גלוקוז. הגלוקוז הוא זה שיכול להסתובב בגוף.   שומן מתפרק גם ל – חומצות שומן. חלבון מתפרק לחומצות אמינו. כמה חומצות אמינו יש, בערך 20 סוגי חומצות אמינו. מרכיבים את כל סוגי החלבונים בעולם. 8 חיוניות, 12 לא חיוניות.   כל חלבון מורכז מאותיות – DNA חומצות אמינו הן אלו שיסתובבו בגוף. כל מיני מולקולות באותיות שונות, שכל אחת בונה בחלק אחר בצורה אחרת.   קודם כל תהליך העיכול של החלבון, מפרק לחומצות אמינו, שמסתובבות בגוף. מגיעות לתא בצורת הקוד המבולגן שלהן והריבוזום שולח לגרעיון שמבקש את הקוד DNA  ואז קולט את החומצת אמינו (מסדר אותה לפי האותיות של הקוד של הגרעין). והריבוזום מקבל אותו. צריך לדאוג לאכול ממגוון 20 חומצות אמינו שיש.   לגוון מזונות מזונות על – מכילים את כל סוגי חומצות אמינו – ביצה.   הורמונים שעל בסיס שומן, נקראים סטרואידים חייב לאכול קצת שומן, שייצר סטרואידים ושממרנות ישארו בריאות.   כל חלבון שהתא זקוק לו, הוא בונה אותו, שולח שליח לגרעין שמוציא את הקוד ומביא את המתכון לחומצת אמינו שהתקבלה והתפרקה ומשתנה והריבוזום מקבל את החומצת אמינו MESSENGER RNA – השליח של הגרעין!   רטיקולום מן מבנה שלג שעליו יושבים הריבוזומים. ריבוזום חשוב מאוד – בניית חלבון. מחומצות אמינו, דרך השליח של הגרעין שמביא את הקוד DNA של הגרעין. הריבוזום מייצר כל חלבון שהתא צריך, בעזרת החומצות אמינו.   1 מיתוכונדריון – מיתוכונדריה ברבים. בית חרושת לאנרגיה של התא.  
  • מאיפה מגיע האנרגיה?
כל פחמימה שאכלתי אני מפרק אותה לגלוקוז והגלוקוז הוא המטבע או אבן הבסיס שממנה מיצרים אנרגיה.   כל פחמימות הופכות לגלוקוז. הגלוקוז נוסע בדם ומגיע לממברנה שלנו. אם צריכה גלוקוז, נכנס ומגיע לציטופלזמה, ואז נכנסים למעגל האנרגיה: בגוף יש צורת עבודה מסוימת של אנרגיה, מולקולה מאוד גדולה, שנקראת אדנוזין ואפשר לחבר אליו 3 פוספטים (יסוד מהטבלה, זרחן). כשהאדנוזין מחובר ל-3 פוספטים, קוראים לו ADENOZIN THREE PHOSFAT ATP אם האדנוזין מחובר ל-2 פוספטים, הוא נקרא אדנוזין דו פוספט ADP. מה ההבדל בין ADP ל – ATP? הקשר הזה.   המסלול הפוספוגני: בתא יש הרבה ADP ומה שהתא מעוניין לעשות, הוא לחבר את הפוספט השלישי, כדי לחבר את החיבור הזה צריך להשקיע אנרגיה, כדי להשיג ATP ואז זה מחכה כמו קופת חסכון, וכשהגוף צריך אנרגיה, הוא מפרק את זה ומקבל את האנרגיה. ADP. כל התהליכים בגוף זה ATP ל-ADP בשביל לצרוך אנרגיה.   יש עוד מולקולה בגוף, קריאטין פוספט יש פי שניים מ ADP וכשטוען אותן, אי אפשר לקבל ישר מהקריאטין, אלא האנרגיה הזו באה לאחר לקיחת הפוספט מה-ATP. וכשרוצים עוד אנרגיה, צריך לטעון עוד ATP מ-ADP.   במיטוכונדריה – קורים הדברים הבאים: הגלוקוז מגיע מהדם אל התא, ונמצא עכשיו בציטופלזמה, הופכים את הגלוקוז לאנרגיה. מתחיל להתפרק והופך לחומצה פירוביט. מכאן יש 2 אפשרויות, מסלול 1 – ללא חמצן. ANAEROBY – מצליח לקבל מהמסלול הזה טעינה, ברווח של 2 מולקולות ATP. מייצר חומצה לקטית, חומצת חלב שאינה טובה שמצטברת מעל כמות מסוימת והיא ממש משבשת את כל התהליכים בגוף. גורמת לבעיה בשרירים. מסלול 2 – עם חמצן – AEROBY. מצליח מאותה כמות של חומצה פריוביט לטעון 36 .   יש נגיד גלוקוז 1, הופך לחומצה פירוביט.. 4 ADP שבמסלול הזמן יוצרים 2 ATP בטעינה ואפשר להשתמש בהן…   זמינות של חמצן היא בתהליך נכון של מערכת הנשימה. חומצה לקטית – זו חומצת חלב   ליזוזום – ליזיז פירוק חלק בתא שהתפקיד שלו, להלחם בגורמים זרים. פאגוציטוסיס – פאגיה בליעה. פאגיו ציטוסיס – בליעת תא התא בא ובולע את התא. ומשחרר לתוכו חומרים שמפרקים אותו. נוסע איתו עד המימברנה וזורק אותו מחוץ לתא.   וירוס מקטע של DNA – אוסף מולקולות. שחי בזכות התא. חיידק זה תא, התא הוא זה שמרבה אותו. חיידק חיי בין התאים.   הציטופלזמה מלאה בכל טוב – ויטמינים, מינרלים וכו'. אין לקבל חלבון מן המוכן. קח חומצות אמינו ותבנה אותו לבד. קח את הקריאטין ותהפוך אותו לקריאטין פוספט קח את הפחמימה – הגלוקוז – ותהפוך אותה לאנרגיה.ATP   יצורים חד תאים – חיידקים, פטריות וכו'. כל קבוצת תאים תעשה משהו אחר. קבוצת תאים שתעסוק בנשימה בשביל כולם וכו'. חילוף חומרים בשביל כולם וכו'.   אוסף של תאים דומים מבחינה אנטומית ופונקציונאלית. קבוצת תאים שעושים דברים ביחד נקרא רקמה – TISSUE.   תאים > אוסף של תאים זהים = רקמה איבר זה אוסף של רקמות שונות שהוא עושה תפקיד מסוים. תאים > רקמה > איבר = אוסף של רקמות שונות. איבר – ORGAN. מספר איברים שעובדים ביחד – יוצרים מערכת.   אטומים > תא > תאים > רקמה > איבר > מערכת = מספר איברים שעובדים ביחד – יוצרים מערכת.   בגוף האדם יש לנו מערכות שונות. אוסף איברים שונים היוצרים מערכת שאחראית על מספר פונקציות פיזיולוגיות שר יחד ממלאות תפקיד הכרחי לתפקוד הגוף החי. כליה + צינוריות שתן + שלפוחית שתן + צינור שופכה = מערכת השתן.   כל המערכות עובדות בתאום אחת עם השניה.   מערכת האנדוקרינית – הורמונים מערכת של העברת מסרים ותשדורות. עוברים דרך הדם.   אולמרולוג – מטפל בכל מה שקשור לנשימה. מומחי כלי דם – לימפולוג. מערכת העיכול – גסטרוהיטרולוג. מערכת השתן – נפרולוג. הכליות. אורולוג יותר בתחום השתן ממש. מערכת השלד והשרירים – אורטופד מערכת הרבייה – גניקולוג מערכת החיפוי – דרמטולוג מערכת החיסונית – הימונולוג מומחיות בסרטן – אונקולוג   רופא ילדים- אנטריאטר רופא זקנים ומבוגרים – גריאטר בריאות הנפש – פסיכיאטר מומחה לפרזיטים – פרזיטולוג   נוירולוגיה – נוירוכירורגי קרדיולוגיה – קרדיוכירורגי ענף של גנטיקה – גנטיקאים. רופא עיניים – אפוטיקאי א.א.ג – לרינגולוג רופא שיניים – דנטיסט אסטטיקה – אורטודנט מנתח פלסטי – פלסטיקאי רופא שיקום … מפרקים – ראומטולוג ראומטולוגיה תחום בנושא הרפואה שמתעסק במפרקים. רופא לכף רגל – פודולוג   כל האטומים זהים – יהיה יסוד , אלמנט בערך מאה יסודות  

סרטון על מבנה התא

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
מערכת העצבים - חוליות הגב – חוליות עמוד השדרה - שיעור 7 מבנה התא ואנטומית הגוף - שיעור 2